Lični resursi za vrijeme i poslije pandemije


U posljednjem periodu svaki dan čujemo riječi: pandemija, virus, zaraza, korona, covid 19, strah, neizvijesnot, maska , ne nosi –  nosi masku..poštuju – ne poštuju mjere..izolacija, ostani kući..Ponekad je i opterećenje primiti sve te informacije. Trebamo ih negdje smjestiti u glavi , u srcu, pohraniti, odlučiti šta sa njima. Odlučiti šta ćemo mi sa sobom u odnosu prema svim tim dešavanjima i pojavama u sadašnjosti da bismo premostili ovaj težak period.  Ovdje do izražaja dolazi posebno  važnost mentalnog zdravlja. Dakle, kako mi to sami sebi možemo olakšati i unaprijediti svoj mentalni status? Postoje dosta načina. Sigurno ste o tome čitali, razmišljali..

 U ovom članku bismo mi dali neke svoje prijedloge:  da svako od nas radi na sebi, na svojoj ličnosti, osmotri sebe – imamo sada vremena, iako se mjere zabrana ublažavaju i postepeno vraćamo uobičajenim aktivnostima. Na nama ostaje individualna odgovornost! Šta to znači? Prihvatimo odgovornost za sebe i svoje ponašanje  a to će imati odraz na ljude koji nas okružuju. Na prvom mjestu jeste da poštujemo i dalje sve odredbe Kriznog štaba. Pandemija nije završena. Nosimo maske. Držimo fizičku distancu. Imamo pravo na to. Imamo pravo reći nekome da nam ne stoji preblizu u redu na kasi u prodavnici. Vi sebe zaštitite. Zašto to svi ne rade? Odgovor nije poznat osim bahatosti i neozbiljnosti, neodgovornosti prema sebi i svojoj djeci ili ukućanima a kamoli prema strancu u redu u pošti.

Hajmo mi krenuti od sebe – poštujmo mjere i nemojmo sebe ni na koji način ugroziti ni zdravlje niti život. Šta je to dalje što možemo? Kako krenuti dalje u ovom dobu Korone i poslije korone..ako će se način života globalno promijeniti – onda je vrijeme i za rad na sebi. Razmotriti i reorganizovati navike..Evo nekih prijedloga da razmislite o strukturi vašeg vremena, dana, o svom odnosu prema sebi generalno a sve to utiče na vaše najmilije.

Uzmite olovku, zapišite i razmislite….šta je za vas važno, šta trebate, šta želite, za šta je kranje vrijeme da uradite?

 1. Probuditi se rano
 2. Čitati dnevne novine, portale, društvene mreže
 3. Dobor i zdravo jesti
 4. Voljeti sebe
 5. Manje suditi drugima
 6. Budite ono što jeste
 7. Postavite ciljeve
 8. Planirajte dan – posvetiti mu pažnju – šta je to što radite
 9. Pozitivno razmišljati
 10. Imati svrhu
 11. Naći inspiraciju
 12. Pomoći drugima
 13. Stvoriti svoju socijalnu mrežu – imati ljude sa kojima možete razmijeniti informacije, razgovarati, povjeriti se
 14. Uštediti neki novac – koliko god, može valjati
 15. Automatski raditi neke poslove
 16. Podijeliti poslove prema dužnostima, svi imaju ulogu u kući, na poslu
 17. Planirati i praviti svoj finansijski plan
 18. Napravite nešto svoje, sa svojim pečatom, možda i brand
 19. Priznajte grešku, prihvatite je
 20. Komunicirajte, razmjenjujte informacije
 21. Učite i vježbajte vještine
 22. Investirajte – novac, vrijeme, sebe, trud, rad u nešto
 23. Pišite o sebi, iskustvima
 24. Meditirajte – tražite svoj duhovni mir – kroz vjeru, kroz relaksaciju
 25. Potražite nekog da vas poduči, pokaže
 26. Mislite pozitivno, veliko
 27. Budite produktivni
 28. Uradite više nego do sada
 29. Trošite mudro
 30. Budite ambiciozni

Je li dovoljno prijedloga da ih stavite na svoju listu ? Imate pravo na ovo i uradite za sebe. Ovo su lični resursi i potencijali.  Dodajte svoje prijedloge … Budimo svjesni svojih godina jer niko za nas nije dužan išta da radi. Podrška i suosjećanje i prijateljstvo  mogu biti sasvim dovoljni i da budemo sretni da to imamo.

Naravno, tu smo za vas i mi –  Zavod za bolesti ovisnosti

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT