O Zavodu

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona je specijalizovana zdravstvena ustanova koja se bavi liječenjem, prevencijom i rehabilitacijom ovisnosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Sjedište Zavoda je u Zenici, u ulici Aska Borića 28a.

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona formiran je 5.12.2005. godine kao rezultat potrebe pomoći osobama s problemom ovisnosti. Inicijativa za formiranje ustanove za tretman bolesti ovisnosti  pokrenuta je od strane Centra za mentalno zdravlje Zenica u aprilu 2004. godine. Tadašnja Vlada kantona donosi odluku o izradi informacije o prostituciji, alkoholizmu i narkomaniji na području kantona. Formira se ekspertni tim koji je proveo nalog Vlade i na osnovu rezultata analize u Informaciji o prostituciji, alkoholizmu i narkomaniji na području ZDK-a daje prijedlog o institucijalnom rješavanju problema ovisnosti.

Prvobitni naziv je bio  JZU Kantonalni zavod za borbu protiv ovisnosti. U početku, rad se odvija u iznajmljenim prostorijama JU Doma zdravlja Zenica, a tokom 2006. godine Zavod prelazi u sadašnje prostorije u ulici Aska Borića 28a.

U maju 2008. godine se formira hospitalni odjel Detoks uz finansijsku pomoć Vlade kantona i UNDP-a.

JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK se sastoji od Službe za ambulantni i stacionarni tretman, Odjeljenja za prevenciju i savjetovanje i Odjeljenja za rehabilitaciju i resocijalizaciju.

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT