Aktivnosti, odjeljenja za prevenciju i savjetovanje


Tokom mjeseca decembra u sklopu svojih redovnih aktivnosti, Odjeljenje za prevenciju i savjetovanje obišlo je sve općine na području Zeničko-dobojskog kantona i postavilo promotivne stalke s edukativnim materijalom Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK kao jedan od načina preventivnog djelovanja u borbi protiv razvoja bolesti ovisnosti.

Promotivni stalci su postavljeni u sljedećim ustanovama:

 1. JU Dom zdravlja Tešanj
 2. Medicinska škola Zenica
 3. Tehnička škola Zenica
 4. TC Džananović Zenica
 5. Tehnička škola Visoko
 6. Centar za mentalno zdravlje Visoko
 7. Centar za mentalno zdravlje Kakanj
 8. Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj
 9. Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj
 10. Srednja mješovita škola Žepče
 11. Gradska uprava Zenica

JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK je u decembru mjesecu izdao Zbirku učeničkih radova na temu „Biti ovisnik znači izgubiti smisao za radost“. To je zbirka radova učenika svih osnovnih i srednjih škola sa područja Zeničko-dobojskog kantona koji su učestvovali na prošlogodišnjem konkursu za učenike koje je raspisao Zavod za bolesti ovisnosti.

I , JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona raspisao je konkurs likovnih i literarnih radova na temu „Pandemija-rizični faktor za ovisnost“, te konkurs za ukrštenice na temu „Ovisnost“ za sve učenike osnovnih i srednjih škola s područja Zeničko-dobojskog kantona na temu.

Na konkurs je pristiglo 68 radova, te su najbolji i nagrađeni.

Dodjela nagrada organizovana je u prostorijama Zavoda za bolesti ovisnosti uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona izdao je edukativno-zabavnu ukrštenicu koja je zbirka svih ukrštenica na temu Ovisnost koje su stigle na konkurs Zavoda. Edukativno-zabavne ukrštenice se mogu pronaći na svim promotivnim punktovima naše Ustanove.

EDUKACIJE

Tokom pandemije, edukacije u školama se odvijaju online, putem Zoom platforme, te sve škole i koje imaju potrebu i želju za educiranjem svojih učenika, nastavnika i roditelja mogu se javiti na mail prevencijazavoda@gmail.comkako bismo, na obostrano zadovoljstvo i u interesu preveniranja neželjenih oblika ponašanja, ostvarili saradnju.

Online edukacija Vijeća učenika Mješovite srednje škole Zenica

Online edukacija učenika Medicinske škole u Zenici

SARADNJA SA SPORTSKIM KLUBOVIMA

Cijeneći važnost prevencije rizičnih ponašanja od ranog uzrasta, u januaru smo posjetili Karate klub Perfekt, te porazgovarali sa članicama i članovima kluba o tome šta je to ovisnost, kako se razvija i kako prevenirati ulazak u svijet ovisnosti.

Zahvaljujemo se na gostoprimstvu i iskazanom interesu za saradnju. Zajedničkim snagama formiramo zdrave generacije.

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT