Svjetski dan nepušenja, 31. Maj 2021. godine


31. maj je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašen Međunarodnim danom bez duhanskog dima, a sa ciljem da se cjelokupna javnost šire upozna sa štetnošću duhanskog dima, te da se globalno ujedinimo u prevenciji i u liječenju posljedica unosa duhanskog dima u organizam.

Ove godine se obilježavanje Međunarodnog dana bez duhanskog dima u Federaciji Bosne i Hercegovine dešava u periodu kada je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Ovaj zakon dalje ide na odobrenje u Dom naroda Parlamenta FBiH.

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona koristi ovu priliku da ukaže na najčešću bolest ovisnosti u našem okruženju – ovisnost o duhanu, te vam predlažemo da pogledate naše kratke video-zapise o ovoj bolesti.

Svjetski dan nepušenja, 31. Maj 2021. – prim. mr. sci. Čustović dr. Amir spec. neuropsihijatar
Svjetski dan nepušenja, 31. Maj 2021. – dr.sci. Mujčinović Nermana, psiholog
Letak povodom Svjetskog dana nepušenja, 31. Maj 2021.

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT