Oprez! Ovisnost se može intenzivirati u periodu vanrednog stanja!


Tokom Pandemije COVID 19 i izolacije kao mjere zaštite, povlačenje od društva, ostajanje u kući , kao reakcija se mogu razviti strah od zaraze, neizvijesnost od dužine trajanja vanrednog stanja, javlja se pad raspoloženja i napetost, pa čak bespomoćnost, depresivno stanje do pomišljanja na samoubistvo.


U zavisnosti od prethodnog psihičkog statusa pojedinca, poteškoće mogu da se intenziviraju. Kod ovisnika o psihoaktivnim supstancama ( PAS ) ovakvi doživljaji vanrednog stanja mogu pojačati apstinencijalnu krizu. Narušiti uspostavljenu apstinenciju


Kod ovisnika postoje „uhodani“ mehanizmi odbrane i oblici ponašanja koji vrlo brzo daju ugodu i „riješe“ probleme. Ovisnik pravi recidiv ili pak povećava dozu supstance da bi se oraspoložio i olakšao psihičke tegobe te smatra da će tako prebroditi lakše ovaj period.
Poznat osjećaj krivice zbog recidiva?
Vrlo lako može doći do predoziranja.


Kako spriječiti?
Samoizolacija neće dovesti do odvikavanja „na silu“.
Vrijeme je globalne krize i svi smo ugroženi!
Realno je da imamo određenu dozu straha i zabrinutosti.
Preispitati životne prioritete.
Provesti vrijeme sa porodicom.
Biti online u kontaktu sa prijateljima, razmijeniti informacije i pozitivno uticati i pomoći nekom ovisniku koji je ugroženiji od vas.
Preispitati opcije za posao. Pročitati knjigu. Uređivati dvorište.
Ne dozvolite da ovisnost sa Vama upravlja. Vi ste vlasnik svog života.Budite dio planetarne ljudske borbe za zdravlje i život.
Vanredno stanje će proći.
A tu je i Naš Tim za Vas 032 244 544; 063 634 761

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT