Samopomoć kod depresivnih simptoma


Depresivna simptomatologija i depresija su izuzetno čest problem. Kod ovisnika o psihoaktivnim supstancama možemo reći čak uobičajena pojava, te spada u kliničku sliku ovisnosti. Može se naravno voditi i kao dvojna dijagnoza. Ali ne mora biti ni pravilo. Postoje slučajevi u praksi da se ovisnost naslonila na depresiju, jer su pojedinci pokušali izaći iz depresije uz pomoć psihoaktivnih supstanci. Također, depresivna osoba teško prihvata prestanak opijanja, a neliječena depresija u situaciji alkoholizma, pogoršava tok ovisnosti o alkoholu i vodi ka negativnom ishodu.

Globalno gledajući, kod opšte populacije ( uključujući ovisnike ) depresija, depresivni simptomi, slabiji nivo raspoloženja su tegobe ili bolest koja se smatra drugim svjetskim zdravstvenim problemom. Može započeti u ranim godinama adolescencije a najčešće u četrdesetim godinama života, češće kod žena. Javlja se češće kod hroničnih bolesnika, koji su manje aktivni i koji trebaju voditi brigu o ishrani. Neka istraživanja ukazuju da na 10 odraslih jedan ili više će iskusiti takve probleme tokom svog života. Depresija i depresivna simptomatologija utiču na cjelokupni život te osobe ali i na njegovu okolinu. Različiti su simptomi takve vrste i vrlo kompleksni: osjećaj gubitka zadovoljstva, gubitak interesa za život i aktivnosti, osjećaj bezvrijednosti, krivice, inferiornosti, neadekvatnosti, beznadežnosti, snažan osjećaj tuge ili čak očaja, beznadežnost, suicidalnost.

Postoje i brojni fizički simptomi koje nam tijelo šalje kao signale, da nešto nije ok: intenzivan umor, glavobolje, poremećaj sna, bol u mišićima, stezanje u grudima, bol u leđima, gubitak tjelesne mase, gubitak seksualne želje i sl.

U slučaju dužeg trajanja ovih simptoma preporučuje se odlazak kod ljekara zbog razgovora i eventualnog uključenja neke farmakoterapije. Naravno posebna preporuka je psihoterapija.

U psihoterapiji, terapeut će biti uz vas, prihvatiti vas, empatično saslušati sve što imate za reći. Govorite o svojim osjećanjima, tegobama, mislima. Zajedno ćete naći rješenje da bude dobro. Za neke procese treba možda više vremena ali je važno da ste uključeni i da radite za sebe i brinete.

Najvažnije je da postoji minimum motivacije za sebe! Znajte da ste vrijedni i važni i da zaslužujete da budete dobro!

Postoji niz tehnika, vrlo jednostavnih, koje možete uraditi sami a da se osjećate bolje. Mogu zvučati banalno, smiješno na prvu..međutim, ništa vas ne košta, probajte, aktivni koraci vam mogu pomoći da se oporavite jer će pokrenuti prirodne hormone sreće i održati dobra osjećanja koja se polako javljaju ali sigurno. Dnevno 20 minuta posvetite samo sebi!

– Za početak, obavljanje kućnih poslova – ako vas iritiraju- radite ih po 15 minuta samo

–  tjelesna vježba – tri puta dnevno po 5 min za početak ( vježbe sigurno znate još iz osnovne škole sa časa fizikog )

–  ishrana – jesti češće ribu, unositi vitamine, proteine, smanjite šećere

– Upravljati mislima i osjećanjima-  Iako ne možemo da iskontrolišemo kako ćemo se osjećati nekada, možemo da izaberemo kako ćemo pristupiti našim takvim osjećanjima i šta u vezi s njima uraditi. Nije realno misliti da uvijek možemo biti vedri i nasmijani i da smo dobro. To je nemoguće. Imamo uvid šta se dešava sa nama i oko nas, prihvatimo to,  naučimo šta sa tim i  nastavljamo dalje sa životom

– važno je da se brinete o sebi – radite one aktivnosti koje vam gode, koje su zdrave i pozitivne – npr – reći sebi: ovo radim za sebe, da se dobro osjećam jer to volim..čitati novine, idem na fruzuru, šminkam se, šetam, igram fudbala, trčim, gledam film…

– društveni kontakti – barem jednom nedjeljno ili češće ako želite – biti sa ljudima koji će vam biti kao „emotivni vitamini“; izbjegavati ljude koje vam crpe energiju

– poboljšati san – ići na spavanje na vrijeme, vježbati svaki dan , temperatura u sobi malo svježija, uveče izbjegavati kofein, izbjegavanje drijemenja i spavanja tokom dana…

– meditacija – praktikovanje vjerskih obreda;  tehnike relaksacije, osluškivati sebe u tišini, trenirati um da se fokusirate na sebe, mirise , okuse, zvukove oko vas 5 – 10 min, svjesno disati – vježbe disanja

Svrha ovih preporuka jeste da se osjećate bolje jer vi sami radite nešto samo za sebe da biste vi osjećali bolje. Ipak smo mi odgovorni za sebe i do nas je da se brinemo o sebi kako biste otkrili nešto novo ili popravili neke stvari u svom životu.

Budite realni. Ne znači da će poteškoće nestati odmah ako budete sve ovo praktikovali. Ali to ne znači da stvari ne funkcionišu.

Budite dobri prema sebi. Brinite o sebi. Važni ste. Zaslužujete da budete dobro.

Adila Softić
Psiholog , psihoterapeut TA

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT