Muzikoterapija na Odjelu za stacionarni tretman


Muzikoterapija je sistematična primjena muzike u tretmanu psiholoških, fizioloških i psihosocijalnih aspekata bolesti ili onesposobljenja. U svijetu se primjenjuje već preko dvije stotine godina, te je shvaćeno da muzika ima ljekovito dejstvo. Na Odjelu za stacionarni tretman JZU Zavod za bolesti ovisnosti Ze-Do kantona muzikoterapija se primjenjuje od početka rada ovog Odjela. Gotovo da ne postoji tip pacijenta kojem ovaj oblik rada ne odgovara.

Pravilan izbor muzike utiče na stabilizaciju emocija, pomaže u prevazilaženju lošeg raspoloženja. Muzika pojednostavljuje komunikaciju, pomaže u rješavanju interpersonalnih problema, odnosi osjećaj dosade i pojačava kreativnost i kapacitet za uživanje u socijalno prihvatljivim stvarima. Zbog svega toga, ovaj oblik rada je omiljen među pacijentima.

Na osnovu našeg, sada već višegodišnjeg iskustva, možemo reći da je zaista predivno vidjeti kako mladi ljudi koji su dotakli dno života i postojanja pod vođstvom muzikoterapeuta ponovno otkrivaju da imaju talente, da znaju misliti, govoriti, pisati pa i pjevati o ljubavi, porodici, budućnosti. Najčešće su pjesme koje oni u početku prave veoma tužne i oslikavaju ponor u kojem su bili. Potrebno je puno strpljenja, vještine i razmišljanja da bi uz vođstvo muzikoterapeuta ove pjesme postajale bržeg ritma, dinamičnije, pa zatim dobijale strofe koje  govore o sretnijoj budućnosti i životu bez narkotika. Od jedne bezlične mase, nabacanih riječi i nota, na kraju dobijamo pravi biser. Pjesme koje su tako nastale su iskrene, dirljive i autentične. Same po sebi su lijepe i imaju kvalitet, svoju objektivnu vrijednost ali puno bitnije i vrednije od toga je što je proces njihovog stvaranja iscjeljiteljski.

Teško da riječi mogu opisati entuzijazam i ponos grupe pacijenata kada dovrše „svoju“ pjesmu. Nestrpljivo i sa pozitivnom tremom iščekuju momenat kada će nam je svima izvesti i veoma često nam natjeraju suze u oči dubokim emocijama i iskrenošću kojom nam je pjevaju.

Neke od ovih divnih pjesama, „crne bisere“, smo odlučili snimiti i sačuvati ih. Tako je nastao album „Želim živjeti“ sa ukupno deset pjesama. Njihovi simbolični naslovi poput „Feniks“ , „Ruka spasa“ ili „Snaga“ govore o borbi naših pacijenata za bolji život bez ovisnosti. Sve kompozicije su nastale u kreativnim trenucima na muzikoterapiji, a svi kreativci su naši pacijenti i muzikoterapeut Mirko Marković.

U nastavku poslušajte jednu od pjesma :

Također na sljedećem LINKU možete poslušati ostale pjesme.

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT