Međunarodni protokol


U Zenici je 28.11.2014. godine održana prezentacija Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja u konfliktu. Ovoj prezentaciji prisustvovala su tri člana tima Zavoda.

Međunarodni protokol je predstavljen na globalnom samitu “Zaustaviti seksualno nasilje u konfliktu” koji je održan u junu 2014. godine u Londonu.

Jedan od organizatora kompletnog projekta Protokola jeste i Medica Zenica čija je trenutna direktorica mr.sc. Sabiha Husić, koja je ujedno i dobitnica nagrade “Žena svijeta”, koju dodjeljuje američka organizacija „Women for Women International“, za 2014. godinu.

Na ovoj prezentaciji predstavljena je i jedinstvena telefonska linija (080 02 23 34) za podršku i pomoć preživjelima ratnog silovanja i seksualnog nasilja u cijeloj BiH koju je uspostavila Medica Zenica, te je predstavljen film ” Nečujni krik”, nakon čega je uslijedila i panel diskusija.

Neki od naših dojmova i zaključaka sa ove prezentacije i svega navedenog jeste činjenica da o ovim stvarima ne treba da šutimo. Da treba dati podršku preživljalima, pomoći im da se otvore o tome što su preživjeli, kao i vršiti samu prevenciju. Jedan od načina vršenja prevencije jeste uvođenje jednog nastavnog sata na fakultetima kako bi se što više stručnjaka pravovremeno upoznalo sa ovom problematikom. Potrebno je da širimo informacije o tome da postoje ustanove, kao što je Medica Zenica, koji pružaju podršku i potpunu zaštitu preživjelima.

Jedna tužna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT