EMCDDA objavio EU Izvještaj o drogama za 2020. godinu


Dana 22. septembra 2020. u Lisabonu je predstavljen novi EU Izvještaj o drogama 2020. godine koje objavljuje Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama.

Kako pandemija COVID-19 utiče na upotrebu, nabavku i usluge drogama? Koji su zdravstveni troškovi upotrebe droga danas u Europi? Što nam govore najnoviji podaci o trendovima proizvodnje i prometu drogama?

Odgovori na navedena pitanja i opis situacije u području droga krajem 2019. godine i nedavnim promjenama koje je početkom 2020. uzrokovala pandemija COVID-19, dostupni su u najnovijem Europskom izvještaju o drogama 2020: Trendovi i razvoj.  Ujedno, ove godine EMCDDA obilježava 25 godina praćenja podataka.

Izvještaj (na engleskom jeziku) pruža sveobuhvatnu analizu podataka u cijeloj Europskoj uniji, Turskoj i Norveškoj u područjima ponude droga, upotrebe ilegalnih droga i povezanih javnozdravstvenih problema. Nacionalni skupovi podataka također su dostupni po navedenim temama, kao i podaci o ključnim intervencijama za smanjenje šteta. U novom su formatu poglavlja organizirana prvenstveno prema vrstama droga i povezanim štetama.

Uz Izvještaj, ove godine dostupan je i Sažetak ključnih pitanja (na 24 jezika), koji predstavlja odabir glavnih nalaza iz najnovije analize, odabranih zbog njihove važnosti politike i općeg interesa. Također će biti dostupan i Statistički bilten za 2020. koji sadrži europski skup podataka koji podupire izvještaj.

Izvještaj donosi najdetaljniji i najnoviji trenutno dostupan pregled stanja povezanih s problematikom droga u Europi. U Izvještaju se navodi kako brojni pokazatelji za tvari koje se najčešće konzumiraju upućuju na to da je dostupnost droga i dalje visoka. Uz ostvarene napretke u proizvodnji, povećanje učestalosti presretanja velikih količina kokaina, smole kanabisa, te u sve većoj mjeri, heroina.

Pročitajte više u:

Opširniji detalji dostupni su na mrežnoj stranici EMCDDA-a: www.emcdda.europa.eu/edr2020

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT