ALKOHOLIZAM-BOLEST CIJELE PORODICE


Alkoholizam predstavlja psihički poremećaj koji mijenja način na koji mozak funkcioniše i dovodi do niza patoloških procesa. Poriv koji se javlja kod konzumenata za hroničnom pretjeranom konzumacijom alkohola dovodi do povećane tolerancije, te pojave apstinencijskih simptoma što udruženo vodi ka ovisnosti o alkoholu.

Dugotrajna konzumacija alkohola za posljedicu ima:

  1. Oštećenje nervnog sistema: odumiranje moždanih stanica što rezultira moralnim i umnim propadanjem, zaboravnost, nemogućnost kritičkog promišljanja.
  2. Oštećenje perifernih živaca,
  3. Česte promjene raspoloženja,
  4. Depresija,
  5. Dezorijentacija u vremenu i prostoru.

Stavovi prema alkoholu formiraju se već u djetinstvu na osnovu modela koji su djeci dostupni i kroz vikarijsko učenje (ponašanje roditelja, te gledanje posljedica određenog ponašanja). S toga, alkohol možemo smatrati porodičnom bolešću jer uzima svoj danak unutar porodice i velike posljedice ostavlja kako na ovisnika tako i na druge članove.

ZAŠTO LJUDI KONZUMIRAJU ALKOHOL?

Alkohol, kao opijat, pomaže u otklanjanju kočnica koje pojedinac ima zahvaljujući svojim moralnim načelima, vrijednostima i stavovima naučenim i preuzetim iz okoline, te stvara osjećaj opuštenosti i spontanosti i minimalizira strah od evaluacije. Povećanjem promila raste i osjećaj svemoći, slobode i lakoće življenja, te stres se minimalizira i osoba osjeća oslobađanje od svakodnevnih životnih uloga koje su mu nametnute. U fazi prelaska granice kada osoba postaje disfunkcionalna, jedina osjećanja koje alkohol budi su tupost i praznina unutar pojedinca.

KAKO PREPOZNATI JE LI OSOBA OVISNA O ALKOHOLU?

Sljedeći simptomi ukazuju na postojanje ovisnosti o alkoholu:

  1. nepremostiva žudnja za konzumiranjem alkohola,
  2. gubitak kontrole tj. nemogućnost prestanka konzumacije alkohola (ne može se zaustaviti nakon jednog pića),
  3. porast tolerancije na alkohol,
  4. znakovi apstinencijske krize (tremor, nervoza, znojenje, mučnina),
  5. zanemarivanje svakodnevnih obaveza.

ALKOHOL U DOBA PANDEMIJE

Promjene načina života i svakodnevnih navika koje su prouzrokovane pojavom pandemije koronavirusa može znatno utjecati na već nestabilan način suočavanja s prekomjernom konzumacijom alkohola kod osoba koje su ovisne o istom. Naime, osobe koje se bore s alkoholizmom, u doba pandemije mogu razviti anksioznost, osjećaj usamljenosti i izoliranosti od društva obzirom na preporučenu fizičku distancu, te pad imuniteta. Krizna situacija u kojoj se svi nalazimo, kod osoba koje se bore s alkoholizmom može naročito otežati kontinuirano praćenje koliko često i u kojim količinama konzumiraju alkohol.

Alkohol, između ostalog, utječe na san koji se može poremetiti, te izazvati nove tegobe u vidu prevelike uznemirenosti koje sa sobom može donijeti niz drugih negativnih posljedica. U doba pandemije, problemi s alkoholizmom zauzimaju i puno zdravstvenih resursa kao što su hitne pomoći i intervencije što dodatno otežava ionako tešku situaciju. Pri konzumaciji alkohola, saobraćajne nesreće su učestalije, kao i povećano nasilje u porodici.

KAKO SE BRINUTI O SVOM MENTALNOM ZDRAVLJU U DOBA PANDEMIJE, A DA ALKOHOL NE BUDE GLAVNI I JEDINI IZLAZ IZ PROBLEMA?

Nastojati izbjegavati alkohol kao glavni način opuštanja, te potražiti druge oblike  samopomoći i prevazilaženja krize. Npr. korisno bi bilo posvetiti se aktivnostima koje nas zabavljaju ili su nam prije bile zabavne i činile nas sretnim i ispunjenim. Postepenim  povratkom ka ranijim sferama interesovanja smanjujemo šansu za posezanjem za alkoholom, a povećavamo svoju produktivnost i osjećaj zadovoljstva samim sobom. Jako je bitno ostati u kontinuiranom kontaktu s osobama čija nam je podrška bitna i od pomoći kako bi krizni momenti bili savladani što bezbolnije. Također, od izuzetnog je značaja pratiti koliko pijete obzirom da promjenom svakodnevne rutine zbog novonastalih okolnosti možete izgubiti osjećaj za količinu popijenog, te da to bude znatno više nego što je bilo u vremenu prije pandemije. Prekomjerna konzumacija alkohola može biti triger za niz drugih mentalnih poremećaja, te može, između ostalog, izazvati i depresiju koja sa sobom nosi niz drugih posljedica.

Ako ste u fazi apstinencije, te osjećate strah kako ćete prevazići krizni period i da li ćete se moći nositi sa izazovima koji su pred svima nama, a da ne pokleknete pred alkoholom, budite slobodni da pozovete ili se obratite u online savjetovalište koje naša ustanova JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK nudi putem maila prevencijazavoda@gmail.com, messengera na Facebook stranici Zavoda, zoom i skype aplikacije.

JZU „Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona“

Built with HTML5 and CSS3 • Copyright © 2019 • ZEDO-ovisnost. Design by inhost.ba.

Design by INPUT